WING PRYLAR

Lite förenklat behöver man en bräda, en vinge och en foil.

Jag tillhandahåller denna utrustning för kurser i wingfoil:

Bräda 1: Starboard wingboard 6'3" 115 literBräda 2: Starboard wingboard SUP, 331 liter
Foil: Starboard S-type 2000
Vinge: Ozone Wasp v2 3,0 till 5,0

Denna utrustning är lämplig för nybörjare/medelduktiga vingare i de flesta viktklasser men optimal för en 85kg surfare. Ska du köpa ny utrustning så kan man köra mindre bräda och/eller foilvinge om man väger mindre och tvärtom om man väger mer. En vinge runt 5-6kvm är lämplig storlek.

övrig utrustning

Sen behöver du en våtdräkt med långa ärmar och ben i ca 3-5mm neopren. Då kan du köra från vår till höst. Jag kör aldrig tjockare skor än 4mm för bra brädkänsla. Sulan tycker jag helst ska vara tunn och utan band som kan fastna i fotstropparna.
Hjälm och impactvest är också bra att ha.

Leach till vinge och bräda är ett måste så de inte flyter/flyger iväg. Leach brukar följa med vingen men inte alltid.

Fotstroppar? Här råder delade meningar. Jag rekommenderar att man kör utan fotstropparna i början då man bara snubblar över dom och de är i vägen vid knästart.

Utrustning för medelduktiga/ avancerade:

När man blir bättre och vill köra i hårdare vind kan man behöva fler foilvingar och vingar. En frontvinge på 1200-1600cm2 (beroende på vikt och vart man vingar) low eller medium aspect kan funka bra som enda framvinge. Jag väger 85-90kg och kör till 90% på Armstrong HS1550v2 och en ganska styv vinge (Ozone wasp v2) på max 5 kvm vilket funkar bra i alla vindar förutom i absolut lättvind (ca 3-5m/s) då hade en 6 kvm vinge och t ex 1700-1900-cm2 foil varit bättre. Men större vingar som t ex 6,0 blir klumpiga när det blåser lite mer så är inte lika allround som en vinge runt 5 kvm. När Naish lanserade den försa vingen "wingsurfer" så tyckte han att 4,0 var den enda storleken som behövdes. Och det kan ju stämma för de som är duktiga och kan pumpa bra men i Stockholm behövs ändå minst en 5a för de flesta. Ska du ha två vingar så kör på en 6a och en 4a om du väger över 80kg och en 3a och en 5a om du väger under 80kg eller du väger lite mer men vill köra mest i vågor och ställen med bra vind t ex Torö, Gotland, Varberg osv.

Storlek och form på brädan är ett högst personligt val. Dr flesta medelgoda vingare väljer en bräda som har 10-15 liter mer än din vikt i kg. Alltså en North seek 5´1" 2022 på 98 liter funkar perfekt för en 85-90kg vingare i alla vindar. Denna bräda går att segla hem med vingen om vinden dör nästan helt. Beror mycket på din balans men är iaf möjligt. På mer vindsäkra platser med öppet vatten så brukar inte vinden dö lika tvärt så man då välja mycket mindre bräda. En 70 liters bräda som Starboard wingboard 4´9" kan jag slogga/taxa hem på om vinden minskar så jag inte kommer upp på foilen men dör vinden helt så får man simma/padda tyvärr. En längre och/eller bredare bräda med samma volym är stabilare. En längre bräda med parallella kanter och längre vattenlinje lyfter tidigare/lättare på foilen men en kortare bräda har mindre swingweight så är lättare att pumpa. En riktigt duktig foilare kan också lyfta tidigare med mindre foil frontvinge som justeras längre fram i foilboxen. Men en medelgod vingare kör lite större frontvinge och/eller vinge med foilen placerad längre bak på brädan. Brädans bottenform har också stor betydelse, en enkel plan långsmal bottenform med parallella kanter och skarp kant bak har minst motstånd och passar mindre/snabbare foils med hög stallspeed t ex high aspect foils. Stora low Aspect foilar lyfter redan innan brädan planar så med dessa foilar funkar det bra med olika typer av cut/outs, tail kicks och kanaler för att underlätta lift off i lite lägre fart. Utvecklingen av utrustning följer till viss del vingsurfarens utvecklingskurva då sporten är så ny. Så inte säkert att den senaste utrustningen passar din nivå. Så välj inte för svår utrustning innan du behärskar alla manövrar. Man lär sig snabbare med en utrustning som är lite för enkel. Det är du som ska köra utrustningen, det är inte utrustningen som ska köra dig!

Aliquam in

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Bräda: Välj en bräda som du flyter på om vinden dör, volymen bör vara minst densamma som din egen vikt eller något över. Jag har kört en del sinkers t ex den till höger här på 70 liter och tidigare en pronefoilbräda på 49 liter (jag väger 85kg). I Stockholm kommer man då spendera mycket tid i vattnet istället för på foilen, även om man klarar av att komma upp på den lilla brädan. Men kul med liten bräda när man väl kommer upp och går fint att hoppa.

High aspect vs Low aspect foil vingar?
Jag avråder från rena high aspect vingar för den normala vingaren. Välj hellre medium aspect med ratio på ca 1:6, äkta HA är 1:9 och uppåt. T ex Armstrongs HA linje.  De har bättre glid och är snabbare men inte jättemycket och de kommer med en massa nackdelar som hindrar din utveckling. (Aspect ratio= Area/vingspann). Men vill du vara snabbast så är det HA som gäller!

För en medelduktig vingare så kan en 15-1600 medium eller low aspect vinge fungera i alla vindar. Jag kör Armstrong HS1550v2 i alla vindar. Jag har också en 5.0 Ozone Wasp v2 som största vinge. En 5.0 med högt tryck (minst 7 bar) går att pumpa igång väldigt effektivt även i lätt vind. Är det vågor är det också ofta jämnare vind och längre vindbyar så man hinner få upp farten ordentligt. Som jag ser det så är enda fördelen med vingar på 6 meter eller mer att du kan pumpa igång på kortare tid vilket är en fördel i riktigt byiga förhållanden då man har kort tid på sig innan byn
passerat.